Kerstfeest – De geboorte van Gods Zoon - Feest van het Licht!

Als de dagen korter worden, donkerder ook en kouder, krijgen de meeste mensen steeds meer behoefte aan licht. Licht, warmte, geborgenheid en gezelligheid. Dat moet de donkerte en de kilheid verdrijven van de soms zo troosteloze omgeving rondom ons heen. Of zit het dieper, zit het IN ons?

En buiten zien we aan en rond de huizen de kerstverlichting verschijnen. Monumentale gebouwen baden in het licht. De televisie toren van Goes - in ons eigen Zeeland - ziet er opeens totaal anders uit. Sprookjesachtig mooi. Zijn we daar naar op zoek, zo rond het kerstfeest? Sprookjes.......?
Even weg dromen uit de soms zo harde realiteit?

Bing Crosby zong het al een aantal jaren geleden: I'm dreaming of a white christmas. Een opgetuigde kerstboom in huis, de kerstmaaltijd op tafel en de kerstverlichting buiten die flonkert. Zuivere witte sneeuw, die het harde donkere bedekt. Romantisch en gezellig toch! Wie droomt niet mee met Bing Crosby?

De Bijbel schetst ons een heel andere sfeer. Twee mensen zoeken onderdak. Een man en een vrouw. De vrouw hoogzwanger, waar vinden ze onderdak? Waar kan de geboorte van hun kind plaats vinden? Zie ze daar sjouwen, de reis is lang geweest, moe zijn ze! En dan afgewezen te worden keer op keer te horen: geen plaats, vol, nee….helaas geen kamer meer vrij!
 

Ten langen leste toch een plaatsje gevonden, een stal. Normaliter de plaats waar dieren verblijven en overnachten. Nu een "thuis" voor Jozef en Maria. De plaats waar hun Kind geboren zal worden. Waarom deze geboorte, onder deze omstandigheden? Eenzaam, kil, koud en verlaten – duisternis. Omdat dit Kind om die duisternis te kunnen verdrijven, eerst zelf onder die duisternis moest leven, geboren worden. Om werkelijk het licht te kunnen verspreiden moest Hij zelf het donker in.

 

Want wie is dat Kind? Geloof het of niet…. De Zoon van God,
Jezus Christus!

Hij, die als God betrokken was bij de schepping van hemel en aarde, wilde mens worden. Ja, u leest het goed: mens? Net zoals u en ik. Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe. (Joh.3: 16)

Dat gebeurde daar in die stal, dat gedenken Christenen over de hele wereld. In een donkere, sombere stal, onder die omstandigheden. Daar begint het licht te schijnen. Een licht wat eens alle duisternis zal wegnemen.

En daarom is kerstfeest toch het feest van het licht. Omdat dit Kind als het volwassen geworden is kan zeggen: Ik ben het Licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het Licht des levens hebben. (Joh. 8:12)

Dan is de kerstverlichting van ons mensen maar kunstlicht. Tijdelijk, even mooi ….maar dan wacht de harde werkelijkheid weer. Die mooie witte sneeuw smelt, een vaalbruine drab blijft over.

Maar deze Bijbelse werkelijkheid is anders. De macht van het verkeerde, de zonde, de gevolgen daarvan ziekte en dood.  Deze macht wordt door dit kerst Kind, als het ware in een ander (dag)licht gesteld. Wie dit Kind volgt, zal in die duisternis niet langer meer rond dwalen. Niet meer troosteloos, eenzaam, koud en kil door dit leven gaan, om tenslotte eenzaam en alleen dit leven te verlaten. Maar zoals het licht het donker verdrijft, verdwijnen ze, er blijft zelfs geen schaduw van over.

Wandelen in het licht van Zijn liefde. Vergeving, troost, licht, warmte, geborgenheid en eeuwige vreugde zijn bij dit kerst Kind te vinden. Nu al gedeeltelijk en vaak aangevochten op deze aarde. Straks voor altijd en eeuwig – de duisternis verdreven……

Als dat geen feest is! Kerstfeest – de geboorte van Gods Zoon - feest van Het Licht…